Get Adobe Flash player

ARMVS / RMZO

Amaterska radio-mreža u vanrednim situacijama (ARMVS)

Radio-klub "Novi Beograd" pored svojih redovnih radio-amaterskih aktivnosti, vrši i obuku članstva za rad u radio-mreži u vanrednim situacijama. Na ovim stranicama će biti objavljivane sve aktivnosti Radio-kluba "Novi Beograd" vezano za pripremu članova kluba radi delovanja u vanrednim situacijama.

- Obuka članova

- Vežbe (završne i u okviru obuke)

- Ostale aktivnosti

 

Obeležena godišnjica početka radio-mreže za opasnost 1999. godine

Svakog 24. marta, radio-amateri se sećaju svoje uloge u nemilim događajima 1999. godine. I ove godine, tačno u 20h, na našim frekvencijama započeo je memorijalni sked pod nazivom "Da se ne zaboravi".

Više od hiljadu radio-amatera se javilo na prozivci održanoj nakon skeda na frekvencijama radio-amaterskih repetitora širom Srbije i na frekvenciji 3725 kHz na kratkim talasima. Tom prilikom, u našem klubu se pored ekipe koja vodi sked uvek okupe i brojni učesnici dešavanja iz tog perioda, a ove godine nas je posetila i ekipa emisije Dozvolite, koja se emituje na Radio-televiziji Srbije.

Pogledajte prilog koji su u subotu, 2. aprila, premijerno prikazali u okviru emisije Dozvolite.

Prilog o Radio-klubu "Novi Beograd" u emisiji Dozvolite na RTS

Pogledajte prilog koji je ekipa emisije Dozvolite napravila o našim aktivnostima:

 

 

Prilog je premijerno emitovan 04. decembra 2021. godine na RTS 2 kanalu.

Zavrsna vezba ARMVS 2021

U nedelju, 07. novenbra 2021. godine, na 9 lokacija u Beogradu, Radio-klub "Novi Beograd" je realizovao pokaznu vežbu u okviru priprema i obuke radio-amatera za rad u Amaterskoj Radio-mreži u Vanrednim Situacijama (ARMVS). Više od 30 radio-amatera učesnika iz našeg kluba je učestvovalo u simuliranim uslovima fiktivnog zemljotresa, nakon koga se stvorila potreba da radio-amateri pomognu državnim organima.

Vežba je protekla potpuno uspešno i po planu, iako su logistički zahtevi postavljeni visoko - nekoliko terenskih lokacija, veliki broj antena, opremanje mobilnih ekipa u vozilima, slanje podataka i spiskova digitalnim modovima preko radio-amaterskih uređaja i dr. Poseban detalj je bila demonstracija postavljanja vertikalne KT antene na terenu od strane polaznika obuke za svega 90 sekundi - montiranje antenem podizanje, lengerisanje, postavljanje radijala, koja je izazvala aplauz prisutnih.

Vežbi su prisustvovali i pripadnici Gorske Službe spasavanja Srbije i potpredsednik Gradske opštine Novi Beograd, gospodin Srđan Minić, koji je veoma zadovoljan viđenim.

Ova završno pokazna vežba je ujedno bila i kruna projekta pod nazivom "Uvećanje operativnih kapaciteta Amaterske radio mreže u vanrednim situacijama", koji naš klub realizuje u saradnji sa Ministarstvom odbrane, koje je sufinansiralo projekat.

Obučavamo se i opremamo, u nadi da nam nikada ne zatreba.

Završena teorijska obuka u okviru obuke za ARMVS

U četvrtak, 14. oktobra 2021. godine, održano je i poslednje u nizu predavanja i uvežbavanje u okviru projekta "Uvećanje operativnih kapaciteta amaterske radio-mreže u vanrednim situacijama". Polaznici su tokom septembra i oktobra meseca imali prilike da steknu teorijska i praktična znanja koja su im neophoda za bezbedan i efikasan rad u ARMVS. Ostaje još samo da sve što su naučili prikažu na završnoj vežbi pokaznog tipa koja nas uskoro očekuje.

 

Nastavak praktične obuke za rad u radio-mreži u vanrednim situacijama

U nedelju, 3. oktobra 2021. godine, održan je drugi deo praktične obuke radio-amatera za rad u vanrednim situacijama. Polaznici obuke su tokom celodnevne obuke u terenskim uslovima imali prilike da steknu nova znanja i veštine,  uvežbavaju ranije naučeno i da primene sve ono o čemu su do sada slušali tokom teorijskog dela obuke.

Polaznike očekuje još i završna, pokazna vežba, na kojoj će imati prilike da demonstriraju šta su sve naučili na obuci. Završno-pokazna vežba će biti održana početkom novembra meseca.

Projekat "Uvećanje operativnih kapaciteta amaterske radio-mreže u vanrednim situacijama" Radio-klub "Novi Beograd sprovodi u saradnji sa Ministarstvom odbrane Republike Srbije.

 

Održano treće u nizu predavanje za ARMVS obuku

U sklopu projekta koji Radio-klub "Novi Beograd" sprovodi zajedno sa Ministarstvom odbrane kao partnerom ("Uvećanje operativnih kapaciteta amaterske radio-mreže u vanrednim situacijama"), održano je i treće trosatno predavanje. Ovog puta, polaznici su nakon odslušanih izlaganja predavača imali prilike da se i sami okušaju u radu simulirane radio-mreže. Svakom polazniku je bilo dodeljeno zaduženje da se u okviru simulacije prijavi upravnoj stanici i prenosi telegrame izmedju upravne stanice i subjekta kome je dodeljen (hitna pomoć, vatrogasci, spasilačke službe, policija, i sl.).