Operatorske aktivnosti

Održano predavanje/radionica o radio-amaterskim onlajn servisima i korisnim web adresama

U utorak, 07.03.2023. godine od 18h, od 18h u prostorijama našeg kluba je održana radionica / predavanje, ovog puta sa akcentom na korisne sajtove na internetu. Veoma posećenu radionicu (bilo je prisutno više od 20 naših članova) je vodio Ivan Urošević YT5U.

Pričali smo o tome:
- zašto je dobro imati elektronski vodjen dnevnik;
- šta je ADIF format dnevnika i njegova kompatibilnost sa svim pomenutim servisima;
- onlajn potvrđivanje veza;
- gde trebate biti registrovani i čemu služe najkorisniji sajtovi (QRZ.com - sa akcentom na lične amaterske stranice i čuvanje svog dnevnika, ClubLog.org - sa akcentom na onlajn zahteve QSL karata, Logbook of the world/LoTW, eQSL.cc i drugi);
- specifičnosti registracija na pojedine platforme;
- koje koristi možete imati od tih sajtova;
- pitanjima i problemima koje su prisutni imali u svom dosadašnjem radu.

Održana radionica o radio-amaterskim takmičenjima

U petak, 27.01.2023. godine od 18h u prostorijama našeg kluba je održana radionica / predavanje o osnovama radio-amaterskih takmičenja namenjena početnicima i onima koji tako smatraju sebe. Radionicu na kojoj je bilo prisutno desetak naših članova je vodio Ivan YT5U. 

Pričali smo o:
- tome šta su takmičenja
- tome kada i ko ih organizuje
- tome kako se učestvuje
- tome šta vam je potrebno da učestvujete i da li vam treba preskupa oprema
- specifičnostima takmičarskih veza
- tome kako se vodi dnevnik u takmičenju
- korišćenju računarskih softvera kao pomoći
- klasterima i skimerima - šta su i kako ih (ne)koristiti
- kategorijama u takmičenju i kako odabrati pravu
- tome kako ostvariti što bolji plasman
- pitanjima i problemima koje su prisutni do sada imali u svom radu.

Opšti utisak je da je radionica prisutnima bila veoma korisna i dogovorili smo se da u budućem periodu nastavimo sa sličnim aktivnostima.

Stigle nove diplome - YT2A memorijal 2022

Sada već tradicionalno, svake godine obogatimo klupsku i lične arhive novom diplomom za učešće u YT2A memorijalu, u znak sećanja na tragično nastradalog kolegu Gorana Savića.

Još jednom hvala svima koji su pomogli da i ove godine damo svoj doprinos Memorijalu i da ponovo budemo najaktivnija stanica - aktivator.

 73 & 44 de YU1FJK/p

YT2A Goran Savic Memorijal

 

Izlet u prirodu - Grocka

Iskoristili smo lepo vreme za vikend da ponovo izadjemo u prirodu. Ovog puta odredište nam je bila Grocka, tačnije marina u Grockoj, a na put se uputilo nas 22.

Domaćin je bio Pedja YU4ZMA koji nas je ugostio domaćinski - uštipci za doručak u neograničenoj količini za celu ekipu, riblja čorba i riba za ručak za sve nas. Svaka čast!

Na lokaciji smo boravili od 8:00 ujutru pa do nekih 18:00. Ovog puta, akcenat nije bio na aktivaciji klupskog pozivnog znaka, već smo želeli sa svako može da se oproba samostalno. I isplatilo se - nekima su to bile prve veze uradjene korišćenjem ličnog pozivnog znaka a nekima i prve veze telegrafijom.

Opšti utisak je da je druženje u potpunosti uspelo. Jedva čekamo da ponovimo avanturu!

Druženje na Košutnjaku 05. juna 2022. godine

U nedelju, 05. juna, članovi našeg kluba su izašli na druženje i rad u prirodi. Lokacija je bila Košutnjak (YUFF-0058) a radili smo pod pozivnim znakom YU1FJK/p.

Ideja je bila da se družimo i da neiskusniji članovi imaju prilike da steknu nova iskustva u radu. Ocena je da smo u potpunosti uspeli u nameri.

U veoma prijatnoj atmosferi, pored uživanja u roštilju, bilo je prilike za izradu žičanih antena i uvežbavanje njihovog podizanja, rad za stanicom iz portabl uslova, merenje antena koje su učesnici doneli od kuće i za ostale tradicionalne radio-amaterske teme.

Akcenat prilikom rada na stanicama je bio na operaterima koji tek počinju svoj staž i njihovo interesovanje je bilo veliko, što nas posebno raduje. 

Na terenu smo proveli više od 10 sati a ukupno nas je bilo 27. Hvala svima koji su bili prisutni.

 

Džimi YU1ED oborio srpski rekord u CQ WPX CW takmičenju

Jedan od naših najstarijih članova, Živorad Tomašević Džimi, oborio je naš nacionalni rekord svih vremena u jednom od najvećih svetskih CW takmičenja - ovogodišnjem CQ WPX CW u kategoriji "jedan operator, mala snaga, jedan opseg - 3.5MHz".

Džimi je radio-telegrafjom održao 718 veza tokom takmičenja sa drugim učesnicima sa 459 različitih prefiksa pozivnih znakova amatera iz celog sveta. Ostvarenih 706860 poena je bilo dovoljno da obori prethodni nacionalni rekord (za više od 100 previksa i skoro 50 veza) i osvoji odlično peto mesto u svetskom plasmanu i četvrto mesto u kontinentalnom plasmanu. Prethodni rekord je bio postavljen sada već daleke 2004. godine, od strane takodje našeg člana, Aćima YU1YV.

Pored ovog, Džimi drži i nacionalni rekord u istom takmičenju i u kategoriji "jedan operator uz korišćenje klastera, mala snaga, jedan opseg - 3.5MHz". Taj rekord je postavio godinu dana ranije, 2020. godine.

Uspeh je još veći ako se uzme u obzir da Džimi ima pune 82 godine!


Kod našeg člana na lokaciji

Lep jučerašnji dan smo iskoristili da posetimo lokaciju našeg člana Ivana YU4XYZ. Bilo nas je ukupno 13: Uroš YU4UKI, Bojan YU4KIB, Petar YU4PKP, Vidak YU4CAB, Nikola YU4BGA, Bogdan YU4BGN, Petar YU4DWW, Zoran YU4BBZ, Vlada YU4BAH, Aleksandar YU1TTY, Dule YU1PDB, Ivan YT5IVN i najbitniji član - naš domaćin, Ivan YU4XYZ. Bilo je odlično i super smo se proveli, a i vreme nas je odlično poslužilo.
 
Na lokaciji kod Ivana smo bili nešto iza 9:30. Taman da se trava u dvorištu osuši od jutarnje rose, da možemo mirno da podižemo antene. Ideja je bila da to rade neiskusniji, tj. da malo steknu praksu. Glavni nadzorni organ je bio Uroš, YU4UKI, koji je objašnjavao postupak podizanja vertikalne antene za 40m opseg sa šest radijala. Sve je proteklo bez problema, uz dva spuštanja antene zbog podešavanja dužine antene. Nakon toga smo podigli i vertikalnu antenu za 20m, čisto uvežbavanja radi, pošto većina članova "ekspedicije" nema, na žalost, pravo rada na tom opsegu. Sledeći put, pravićemo neku antenu, takav je dogovor.
 
Posle toga, svako je imao priliku da provede određeno vreme za stanicom, uradi poneku vezu a neke smo bogami imali "problema" da sklonimo od stanice, pošto su ozbiljno zagrizli kada je počeo SAC kontest i gužva na opsegu. Nekima su ovo ujedno bile i prve veze za stanicom nakon dobijanja licence.
 
Poneli smo klupski projektor, pa smo objasnili mladim kolegama šta su, čemu služe i koje prednosti donose QRZ.com, eQSL, ClubLog, LoTW. Potom je projektor preuzeo Vidak, koji je prezentovao mogućnosti NanoVNA analizatora antene, korisne spravice u malom pakovanju, koji smo koristili uz naš RigExpert analizator. Svima je bilo zanimljivo da nauče da koriste te spravice i čitaju Smitov dijagram.
Za to vreme, najviše se oznojio domaćin, koji se pošteno namučio uz roštilj sa količinom mesa koju smo odneli. Naravno, nismo bili ni blizu da pojedemo sve što smo imali, hi.Iako je plan bio da se vratimo pre mraka, na kraju je kontest bio zanimljiviji, pa smo ostali negde do 19h, naravno uz spuštanje antene po mraku.
Već ima novih predloga i ideja za sledeće druženje a neki su dobili i razradili ideje kako da naprave svoje antene, tako da - videćemo se uskoro na sličnoj akciji ponovo.