Operatorske aktivnosti

Stigle nove diplome - YT2A memorijal 2022

Sada već tradicionalno, svake godine obogatimo klupsku i lične arhive novom diplom za učešće u YT2A memorijalu, u znak sećanja na tragično nastradalog kolegu Gorana Savića.

Još jednom hvala svima koji su pomogli da i ove godine damo svoj doprinos Memorijalu i da ponovo budemo najaktivnija stanica - aktivator.

 73 & 44 de YU1FJK/p

YT2A Goran Savic Memorijal

 

Izlet u prirodu - Grocka

Iskoristili smo lepo vreme za vikend da ponovo izadjemo u prirodu. Ovog puta odredište nam je bila Grocka, tačnije marina u Grockoj, a na put se uputilo nas 22.

Domaćin je bio Pedja YU4ZMA koji nas je ugostio domaćinski - uštipci za doručak u neograničenoj količini za celu ekipu, riblja čorba i riba za ručak za sve nas. Svaka čast!

Na lokaciji smo boravili od 8:00 ujutru pa do nekih 18:00. Ovog puta, akcenat nije bio na aktivaciji klupskog pozivnog znaka, već smo želeli sa svako može da se oproba samostalno. I isplatilo se - nekima su to bile prve veze uradjene korišćenjem ličnog pozivnog znaka a nekima i prve veze telegrafijom.

Opšti utisak je da je druženje u potpunosti uspelo. Jedva čekamo da ponovimo avanturu!

Druženje na Košutnjaku 05. juna 2022. godine

U nedelju, 05. juna, članovi našeg kluba su izašli na druženje i rad u prirodi. Lokacija je bila Košutnjak (YUFF-0058) a radili smo pod pozivnim znakom YU1FJK/p.

Ideja je bila da se družimo i da neiskusniji članovi imaju prilike da steknu nova iskustva u radu. Ocena je da smo u potpunosti uspeli u nameri.

U veoma prijatnoj atmosferi, pored uživanja u roštilju, bilo je prilike za izradu žičanih antena i uvežbavanje njihovog podizanja, rad za stanicom iz portabl uslova, merenje antena koje su učesnici doneli od kuće i za ostale tradicionalne radio-amaterske teme.

Akcenat prilikom rada na stanicama je bio na operaterima koji tek počinju svoj staž i njihovo interesovanje je bilo veliko, što nas posebno raduje. 

Na terenu smo proveli više od 10 sati a ukupno nas je bilo 27. Hvala svima koji su bili prisutni.

 

Džimi YU1ED oborio srpski rekord u CQ WPX CW takmičenju

Jedan od naših najstarijih članova, Živorad Tomašević Džimi, oborio je naš nacionalni rekord svih vremena u jednom od najvećih svetskih CW takmičenja - ovogodišnjem CQ WPX CW u kategoriji "jedan operator, mala snaga, jedan opseg - 3.5MHz".

Džimi je radio-telegrafjom održao 718 veza tokom takmičenja sa drugim učesnicima sa 459 različitih prefiksa pozivnih znakova amatera iz celog sveta. Ostvarenih 706860 poena je bilo dovoljno da obori prethodni nacionalni rekord (za više od 100 previksa i skoro 50 veza) i osvoji odlično peto mesto u svetskom plasmanu i četvrto mesto u kontinentalnom plasmanu. Prethodni rekord je bio postavljen sada već daleke 2004. godine, od strane takodje našeg člana, Aćima YU1YV.

Pored ovog, Džimi drži i nacionalni rekord u istom takmičenju i u kategoriji "jedan operator uz korišćenje klastera, mala snaga, jedan opseg - 3.5MHz". Taj rekord je postavio godinu dana ranije, 2020. godine.

Uspeh je još veći ako se uzme u obzir da Džimi ima pune 82 godine!


Kod našeg člana na lokaciji

Lep jučerašnji dan smo iskoristili da posetimo lokaciju našeg člana Ivana YU4XYZ. Bilo nas je ukupno 13: Uroš YU4UKI, Bojan YU4KIB, Petar YU4PKP, Vidak YU4CAB, Nikola YU4BGA, Bogdan YU4BGN, Petar YU4DWW, Zoran YU4BBZ, Vlada YU4BAH, Aleksandar YU1TTY, Dule YU1PDB, Ivan YT5IVN i najbitniji član - naš domaćin, Ivan YU4XYZ. Bilo je odlično i super smo se proveli, a i vreme nas je odlično poslužilo.
 
Na lokaciji kod Ivana smo bili nešto iza 9:30. Taman da se trava u dvorištu osuši od jutarnje rose, da možemo mirno da podižemo antene. Ideja je bila da to rade neiskusniji, tj. da malo steknu praksu. Glavni nadzorni organ je bio Uroš, YU4UKI, koji je objašnjavao postupak podizanja vertikalne antene za 40m opseg sa šest radijala. Sve je proteklo bez problema, uz dva spuštanja antene zbog podešavanja dužine antene. Nakon toga smo podigli i vertikalnu antenu za 20m, čisto uvežbavanja radi, pošto većina članova "ekspedicije" nema, na žalost, pravo rada na tom opsegu. Sledeći put, pravićemo neku antenu, takav je dogovor.
 
Posle toga, svako je imao priliku da provede određeno vreme za stanicom, uradi poneku vezu a neke smo bogami imali "problema" da sklonimo od stanice, pošto su ozbiljno zagrizli kada je počeo SAC kontest i gužva na opsegu. Nekima su ovo ujedno bile i prve veze za stanicom nakon dobijanja licence.
 
Poneli smo klupski projektor, pa smo objasnili mladim kolegama šta su, čemu služe i koje prednosti donose QRZ.com, eQSL, ClubLog, LoTW. Potom je projektor preuzeo Vidak, koji je prezentovao mogućnosti NanoVNA analizatora antene, korisne spravice u malom pakovanju, koji smo koristili uz naš RigExpert analizator. Svima je bilo zanimljivo da nauče da koriste te spravice i čitaju Smitov dijagram.
Za to vreme, najviše se oznojio domaćin, koji se pošteno namučio uz roštilj sa količinom mesa koju smo odneli. Naravno, nismo bili ni blizu da pojedemo sve što smo imali, hi.Iako je plan bio da se vratimo pre mraka, na kraju je kontest bio zanimljiviji, pa smo ostali negde do 19h, naravno uz spuštanje antene po mraku.
Već ima novih predloga i ideja za sledeće druženje a neki su dobili i razradili ideje kako da naprave svoje antene, tako da - videćemo se uskoro na sličnoj akciji ponovo.
 
 
 
 

YT2A Memorijal 2020 - Deliblatska peščara

Ekipa Radio-kluba "Novi Beograd" je ove godine u okviru Memorijala Goran Savić YT2A održanog 26. septembra, posetila zaštićeno područje prirode Deliblatska peščara, YUFF područje sa referencom #0031.

Iz kluba smo krenuli dan ranije, u petak oko 13h. Nakon nepunih sat i po vremena vožnje, sa dva automobila stićemo na lokaciju, a nešto kasnije i treći. Prioritet je bio da što ranije postavimo naš portabl PPS, jer su sve prognoze najavljivale kišu i jako loše vreme. Postavili smo dipol za 80m, vertikalnu antenu za 40m i vertikalnu antenu za 20m. Nakon premeravanja parametara antene, red je došao i na uredjaje. Sve je bilo postavljeno za nekih sat i po vremena, agregat pušten u rad, isprobano u praksi.

Veče je proteklo u druženju i radu mladjih operatora za stanicom, kako bi sticali što više praktičnih iskustava. Bilo je dosta priča o antenama, uredjajima, kao i uvek u radio-amaterskom društvu.

Aktivnost je počela u 2h ujutru po lokalnom vremenu. Utisak nam je da je aktivnost tokom memorijala bila znatno manja u odnosu na prethodnu godinu, verovatno zbog lošeg vremena ili zato što ove godine nije bilo takmičarskog karaktera. Bilo je dosta QRN, a ni propagacije nas nisu baš poslužile. Tokom noći je na 80m bilo dosta loše, a 40m je bio pust. Na 40m je značajnija aktivnost počela tek ujutru nakon svitanja, kada se "otvorila" EU. Nešto veza smo uradili na 30m, dok je na 20m išlo loše i bila je slaba aktivnost lovaca. Na 17m i iznad nije bilo propagacija. Ipak, na kraju imamo 549 QSO u logu, što i nije loše. Prošle godine smo imali malo preko 1000, ali smo i radili 9h više uz bolje propagacije. Hvala svima koji su uspeli da održe vezu sa nama. Najviše puta nas je "lovio", sada već tradicionalno, Zik DK8ZZ.

Rad smo završili u subotu, neki minut iza 17h po lokalnom vremenu. Spakovali smo se za 15tak, 20tak minuta obzirom da smo ranije tokom dana spakovali sve osim opreme koja nam je služila za rad, fotografisali se pored table zaštićenog područja i krenuli nazad ka Beogradu. U klubu smo bili oko 7:15, spakovali agregat, šator i ostalu opremu nazad u magacin, te na kraju natenane popili kafu i sredili utiske.

Na kraju, cela ekipa je zadovoljna, posebno jer smo bili u prirodi, na jako lepoj lokaciji. Vreme je bilo kakvo je bilo, mada po pričama koje smo slušali, verovatno smo prošli znatno bolje nego da smo bili negde u samom Beogradu. Kiša nam nije smetala za rad, jedino smo pravili pauzu tokom grmljavine, za kafu ili neko osveženje. Ove godine je izostao pasulj (dogovorili smo se da ne mučimo Lazu), jer smo otišli u restoran ŠRC na ručak gde smo za po 395 dinara imali iznenadjujuće dobru klopu - veliku čorbicu sa dosta mesa, po tri sarme sa krompir-pireom (od krompira i maslaca, nije instant) i kolač kao desert.

Na lokaciji nas je bilo sedmorica: YU1ED, YU1RM, YU4UKI, YU4LPZ, YU4VIK, YU4BAH, YT5IVN. Na žalost, Vlada i Viktor su zbog poslovnih obaveza morali u petak noću da se vrate za BG, ali su svakako doprineli organizaciji aktivnosti. Nadamo se da će sledećeg puta više naših članova uzeti učešće, posebno zato što je ovo bilo dragoceno iskustvo za one manje iskusne i prilika da provedu vreme za stanicom. Ujedno, pozivamo sve radio-amatere - okuražite se slobodno sledećom prilikom, atmosfera je odlična.Osvojeno priznanje u YT2A memorijalu

Naši članovi YT5IVN, YU1EP, YU1RM, YU1QT, YU2KU, YU4LPZ, YU4UKI i YU6DX, koji su tokom septembra meseca 2019. godine proveli tri dana na području Obedske bare tokom YT2A memorijala, obradovali su ostale članove kluba novom plaketom i diplomom. Naime, oni su radeći iz područja YUFF 0039 kao stanica YU1FJK/P ostvarili najveći broj non-unique veza sa ostalim stanicama širom sveta od svih učesnika.

Tokom 24-časovne aktivacije, naši članovi su uspeli da urade skoro 1000 veza sa radio-amaterima širom sveta (bilo je veza sa Novim Zelandom, Japanom, SAD, Kanadom...) na opsezima 1.8MHz do 18MHz. Antene su sami montirali prethodnog dana, kako bi tokom aktivacije sve proteklo u najboljem redu.

Ova nagrada nije bila cilj, jer je kao cilj bilo postavljeno dobro druženje, boravak u prirodi, vojnički pasulj, proba terenske spremnosti naših članova i odavanje pošte našem preminulom kolegi Goranu YT2A. Ipak, ona je priznanje da je sve zaista bilo na najvišem mogućem nivou. I zaista, svi članovi naše male "ekspedicije" su se zaista trudili da sve protekne kako treba a umor se nije osetio.

U diplomu koju je dobio sam klub, svi članovi ekipe su dobili pojedinačne diplome a i oni naši članovi koji su od svojih kuća ili sa drugih lokacija radili veze sa stanicama "u portablu". Takođe, želimo da se zahvalimo i Zrinku, DK8ZZ, koji je naš klub nagradio sa 1000 QSL karata koje ćemo moći da šaljemo za ostvarene veze - hvala Zik!

Do sledeće prilike,

73 & 44 de YU1FJK/P