Kako postati radio-amater

Kako postati radio-amater?

 

Pre odgovora na pitanje „kako postati radio-amater“, treba znati šta je ili ko je radio-amater? Više o tome možete saznati klikom >>OVDE<<.

Definicija termina radio-amater: „radio-amater je fizičko lice ovlašćeno za korišćenje amaterskih radio-stanica i koje se radio-tehnikom bavi iz sopstvenih pobuda i na nekomercijalnoj osnovi“.

Zvanje radio-amatera stiče se polaganjem stručnog ispita za jednu od klasa radio-amatera. Nakon položenog ispita stiče se pravo na dobijanje radio-amaterske licence. Samo na osnovu radio-amaterske licence fizičko lice postaje lice ovlašćeno za korišćenje amaterskih radio-stanica.

Stručni ispit za radio-amatera polaže se pred komisijom Saveza radio-amatera Srbije.

U Republici Srbiji, zakonom i pravilnicima su definisane tri klase radio-amatera: prva (1.), druga (2.) i treća (3.) klasa.

Prva klasa ima pravo korišćenja svih amaterskih frekvencijskih opsega dodeljenih na korišćenje radio-amaterima u Republici Srbiji.

Druga klasa ima pravo korišćenja samo određenih delova amaterskih frekvencijskih opsega 144-146MHz (2m) i 432-438MHz (70cm).

Treća klasa ima pravo korišćenja frekvencijskih opsega 3.5MHz (80m), 7MHz (40m), 21MHz (15m), 28MHz (10m),144-146MHz (2m) i 432-438MHz (70cm).

Samo licencirani radio-amateri mogu dobiti dozvolu za korišćenje amaterske radio-stanice (ukoliko je poseduju).

Šta je amaterska radio-stanica?

Najjednostavnije: to je radio-stanica koju, na osnovu radio-amaterske licence, koriste radio-amateri. Za rad na amaterskoj radio-stanici mora se posedovati licenca i dozvola za amatersku radio-stanicu.

Ko izdaje radio-amatersku licencu i dozvolu za rad amaterske radio-stanice?

Licence i dozvole izdaje Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Kako mogu položiti ispit za radio-amatera?

Radio-klub "Novi Beograd" redovno organizuje obuke za polaganje ispita bar dva puta godišnje (proleće i jesen), a po potrebi i češće. Termini obuke su blagovremeno najavljeni na sajtu radio-kluba, kao i Facebook stranici kluba. Svakako se možete prijaviti i ranije, pa ćemo prijavu uzeti u obzir prilikom sledeće obuke.

Obuka se održava u kasnim popodnevnim / večernjim časovima u prostorijama Radio-kluba "Novi Beograd", koje su adekvatno opremljene za izvođenje obuke. Trajanje obuke zavisi od klase za koju se polaznici obučavaju. Početnicima preporučujemo polaganje za 3. ARO klasu, za koju obuka traje 4 nedelje (tri puta nedeljno). Ne preporučujemo polaganje za 1. ARO klasu početnicima, jer je poželjno imati dobro predznanje, koje možete steći 3. ARO klasom i radom na stanici.

Literatura kojom je pokriven ceo program obuke je obezbeđena za polaznike kursa.

Nakon završene obuke, polaznici polažu ispit ispred Komisije, koju imenuje Savez radio-amatera Srbije. Praksa je, da se ispit zakazuje u dogovoru sa polaznicima - u terminu koji svim polaznicima odgovara i nakon što predavači procene da su kandidati spremni da izadju na ispit. U slučaju da predavači procene da je kandidatima potrebno još vremena da savladaju odredjeni deo gradiva koji je potreban, predložiće kandidatima da se ispit zakaže nedelju ili dve kasnije, jer je svima cilj da polaznici uspešno prodju obuku.

Ispit je pismeni i sastoji se iz testa koji sadrži tri oblasti: A – poznavanje tehnike, B – nacionalni i međunarodni pravilnici i postupci, C – nacionalni i međunarodni propisi o amaterskoj i amaterskoj satelitskoj službi. Ispit sadrži 60 pitanja: 30 pitanja iz oblasti A i po 15 pitanja iz oblasti B i C. Za uspešno položen ispit, potrebno je da kandidat ima najmanje 70% tačnih odgovora na svakom od tri dela testa pojedinačno. Pitanja su zatvorenog tipa - svako pitanje ima četiri ponuđena odgovora, od kojih je samo jedan tačan. Vreme predviđeno za trajanje ispita je 60 minuta.

Nakon položenog ispita, kandidatima koji su položili ispit se izdaje diploma o položenom ispitu, koju izdaje Savez radio-amatera Srbije.

Sledeći korak je podnošenje zahteva Savezu radio-amatera Srbije za dodelu pozivnog znaka.

Po izdatoj potvrdi o dodeljenom pozivnom znaku, podnosi se zahtev RATEL-u za izdavanje licence.

Radio-klub "Novi Beograd" organizuje celu proceduru za sve kandidate koji polože ispit u našem klubu, tako da sve što je potrebno - to je da donesete sve potrebne dokumente u dogovoreno vreme u klub. Po izradi licenci i dozvola, iste možete preuzeti u prostorijama kluba.

Ukoliko ste zainteresovani da postanete radio-amater, prijavite se na e-mail: rklub(at)yu1fjk.org ili dodjite ponedeljkom do našeg kluba, da se upoznamo, popijemo kafu i odgovorimo na sva vaša eventualna pitanja ili otklonimo nedoumice.

 Ili, možete se prijaviti za obuku:

Ukoliko ste zainteresovani za obuku za radio-amatera, molimo Vas da ostavite Vaše podatke. Kontaktiraće Vas predavači na obuci kako bi potvrdili Vašu prijavu i obavestili Vas o terminima i ostalim detaljima obuke.
Vaši podaci neće biti korišteni u druge svrhe osim navedenih.

Prijavite se za obuku: