Radio-amaterske priče

Pilićari žičaroši u pohodu na WPX

Stevan YT2SIN Vaso YU4OWLKontesting me nije oduvek privlačio. Nikada se nisam takmičio tokom svoje penjačke karijere (za koju se nadam da ipak nije gotova), osim sa samim sobom i sa svojim prijateljima. To je ona zdrava konkurencija koja zabavlja, nikada ne frustrira, a istovremeno tera čoveka da bude bolji. Šta sada ima da se takmičim sa radio-stanicom, posebno kada mi je rad iz prirode u fokusu? Medjutim, bio sam navučen na pileup prilikom Flora&Fauna aktivacija. Ne samo na pileup već i na taj ubrzani rad, sa kratkim i brzim razmenama zarad postizanja nekog "većeg" cilja. Kako nisam uvek mogao da odlazim u prirodu kada sam hteo, počeo sam da istražujem vode kontestinga. Na neki način, potpuno novi svet se otvorio ali kao i svakom drugom radio-amateru koji živi u Beogradu (ili drugom većem gradu), doživljaj nikada nije mogao da bude potpun. Kada nema previše buke na bandu onda ima buke u kući. Kada nema buke u kući onda je baš potrebno nešto iz prodavnice. Kada ne treba ništa iz prodavnice onda baš mora da se popravi česma koja curi. Kada ništa ne curi onda je baš pravo vreme da se „samo pola sata“ provoza trotinet... Tokom WW kontesta, nisam uspeo da sastavim ni dva sata bez ikakvih prekida a dva puta sam i izgubio teško stečenu frekvenciju. Ali dobro, lekcija je naučena, kontest ne može da se radi od kuće (Ili iz kancelarije pored kuće u mom slučaju).

Rezultat me nije previše ni zanimao. Mnogo mi je bila važnija lična statistika jer sam znao da u tim okolnostima ne može da bude sjajna što se po objavljivanju rezultata se i ispostavilo. Sa druge strane, i uz umanjenje bodova od čak 15,2% sam bio na trećem mestu u Srbiji (SO LOW ALL). Iskreno, to mi je prilično otvorilo apetit, koliko god smešno zvučalo jer to ipak jeste smešan rezultat. Razmišljao sam ovako: ako sa toliko traljavim radom, prekidima i generalno kratkim vremenom provedenim za stanicom, mogu da budem treći u Srbiji, onda bih definitivno mogao da imam bolji rezultat, ne samo u Srbiji, već možda i na Evropskom nivou, ukoliko se ozbiljnije posvetim kontestu i izmestim iz Beograda. Tako je počela potraga za lokacijom! Ideja vrlo jednostavna: naći kuću na nekom brdu, iznajmiti je na nekoliko dana i potpuno posvećeno raditi kontest.

Read more: Pilićari žičaroši u pohodu na WPX

Kako nisam uradio Bouvet (3Y0J)

KAKO NISAM URADIO BOUVET (3Y0J)
(a dobio sasvim pristojnu antenu)
  

Stevan YT2SINKao neko kome je alpinizam važna stavka u životu, makar bio dobar deo njega, ekspedicije su mi oduvek bile interesantne. Naročito one prave, gde učesnici sami organizuju i sprovode svoje avanture, umesto plaćanja besumučnih novaca kojekavim agencijama koje za svoje klijente maltene i žvaću hranu. Ekspedicija na Buve (Bouvet) ostrvo je upravo takva, hard core ekspedicionizma, gde ni odlazak u toalet nije jednostavan, životi učesnika su konstantno ugroženi i bukvalno sve u svakom trenutku može da se raspadne i ode dođavola! Naravno da sam imao želju da ih odradim a odmah je bilo jasno da to neće ići lako.

Pre svega, ne bavim se CW-om niti DIGI modovima. CW još uvek učim a digitalija mi deluje dosadno. Možda i promenim mišljenje nekada ali za sada je tako, prosto lična preferencija. Dakle zadatak je vrlo jasan: uraditi 3Y0J na SSB-u! Međutim, kako živim u gradu i od antena imam Diamond CP6 na krovu zgrade, znao sam da su mi šanse, sa mojih stotinu viskija, gotovo nikakve. Možda ne toliko da dobacimdo njih, već da ih uopšte čujem i naravno da se probijem kroz očekivano veliki pileup. TX audio mi je već bustovan maksimalno, tako da mi ostaje samo da povećam snagu nekako i to moram da uradim relativno brzo, efikasno i za male pare a rešenje mora da bude portabilno i ponovo upotrebljivo. Donosim odluku da napravim Yagi-Uda antenu za 10m/28MHz. Propagacije su sjajne za 10m u danima ekspedicije (sigurno će 3Y0J raditi i na 10m!!!), elementi antene su kratki, cela antena ne bi trebalo da bude velika i mogu brzo da je napravim.

Kao i sa skoro svakom drugom antenom koju sam pravio, prvo sam pošao od traženja gotovog rešenja na netu. Kako nisam našao ništa što mi se svidelo (ne znači da nema, samo ja nisam našao), sledeći korak je bio software za simulaciju antena MMANA >>>KLIKNI OVDE ZA MMANA<<<. Kako ni tu među gotovim rešenjima nisam pronašao ništa što mi pije vodu (iako sam proučavajući te antene stekao konačnu ideju za izradu), vratio sam se korak u nazad i počeo da crtam sve iz početka, naravno počevši od jednostavnog dipola.

Važno je napomenuti da sam sve vreme tokom ovog projekta (a i mnogih prethodnih) imao veliku podršku od strane Ivana YT5U (ex YT5IVN), koji mi je kroz savete i brainstorming mnogo pomogao. HVALA IVANE!!! Između ostalog, dobio sam i link ka stranici za proračun Yagi-Uda antena, koji se pokazao kao sjajna smernica. >>>KLIKNI OVDE ZA LINK<<<

Read more: Kako nisam uradio Bouvet (3Y0J)

Živojin Aleksić YT1HA u poseti engleskim radio-amaterima

U periodu od 27.06-14.07.2018 boravio sam u Engleskoj, u poseti familiji. Tom prilikom, imao sam sreće da posetim kontest lokaciju M6T.

Pre polaska za Englesku, kontaktirao sam Vernona G0EGW. Vernon je bio jako ljubazan, odgovorio na moj imejl i rekao da sam dobrodošao.

Lokacija na kojoj se nalaze antene je pripadala Bobu Karpenteru G4BAH, koji je bio veliki zaljubljenik u hobi. Bob je preminuo 2016 godine, bio je jako imućan čovek i ovo je samo delić imovine koju je posedovao. Posle smrti, njegova supruga, poreklom iz Estonije, je nasledila sve što je Bob posedovao, uključujući i kontest lokaciju M6T. Pošto su Vernon i Bob imali dogovor da se Vernon stara o lokaciji, Bobova supruga je ispoštovala taj dogovor i sada Vernon tu živi i održava imanje. Imanje je impresivno, ne samo što se tiče antena, stubova, amaterskih stvari, nego i veličine poseda!

Lokacija se nalazi u mestu Saxmundham, koje je udaljeno 15-20 milja od Ipsviča. Predeli su prelepi, kuće sređene, svuda cveće, sve pod konac! Pejsaži kao za windows desktop, seoska idila! Prilazeći lokaciji, sa leve strane puta već se vide ogromne antene - ali to nije sve! Po dolasku na lokaciju, zatičem gospodina Vernona kako ispija svoj čaj i prčka oko kola, oldtajmera. U tom delu Engleske - Suffolk, uobičajeno je da svaka druga kuća ima u garaži neki savršeno očuvan oldtajmer. Obilazimo lokaciju, antene, što bi Aćim YU1YV rekao: "Čuda druže, čuda". "Pokojni Bob je bio malo čudan lik", priča Vernon da, iako je bio jako imućan, iznajmljivao je kuću Indijcima, dok bi on bi stanovao u jednoj sobici. Nije bilo potrebe za tim, ali eto, takav je bio. Na lokaciji svega ima puta 10, što znači - uređaja od FT-1000 do K3, Acom lineara 2000A, rezervne opreme, antena, rezervnih lineara, lineara velike snage koji se trenutno ne upotrebljavaju, uređaja za merenje... Stvarno ne znam kako da vam opišem, ukratko, da se gađaš opremom i antenama i pri tom da ti ostane.

Lokacija se sastoji od tri kućice, dve su preuređene konjske štale, koje su jedne preko puta druge. Imaju 6 boksova - leva kućica je magacin, desna kućica je za svaki band po jedna prostorija. Treća kućica, koja je malo izmeštena, predstavlja šek za 28 MHz i odatle radi neki Bob čini mi se - naime on ne dozvoljava da iko dira stub za 28 i opremu koja se nalazi unutra, jer je to sve deo njegove "čarolije". Sa ove lokacije se radi u IARU Championship-u pod p/z GR2HQ. Ove godine su radili 28, 14, 80 i 160 metara. Nažalost, moja povratna karta je bila bukirana za 14. jul u popodnevnim časovima i propustio sam priliku da vidim kako ide kontest sa ove zapadne strane. Poziv stoji za sva druga takmičenja, bože zdravlja, videćemo. Inače u Engleskoj , M6T je najbolja lokacija ne samo što se tiče opreme i antena već i prostora na kome se nalazi. Englezi, iako imaju sav luksuz, nemaju mogućnosti da svoje antene postave u gradovima. Čak i u slučajevima kada izdejstvuju dozvolu, obično je to neki 3 el ili spiderbeam i ostatak žica iza kuće da se ne vidi. Njihova pasija prema hobiju je takođe fanatična kao i kod nas, oni samo uživaju jer su u finansijskoj mogućnosti. U razgovoru sa Tonijem G2NF, čovekom koji je bio na T32C, 3B7C, 3B9C, D68C, 9M0C DXpedicijama, može se steći utisak o kojoj ozbiljnosti je reč kada se priprema neka od aktivnosti, bilo da je u pitanju organizacija za HQ tim, DXpedicija, pa čak i obično druženje ili kontest na 6 metara. Ljubazni Englezi su me pozvali na par piva i večeru, nakon što smo deo dana proveli u priči, radu na stanici i podizanju antena za 80 i 160m.

Kao M/YT1HA odrađeno je 260 QSO. YU je na 120 stepeni i signali iz YU su odlični. Uradio sam desetak naših stanica sa odličnim signalima. Biti u Engleskoj za vreme svetskog prvenstva, Wimbldona bilo je pravo zadovoljstvo i doživljaj.

 Do slušanja,

73 Žika YT1HA