UKT Takmičenja

Osvojeno prvo mesto u UKT takmičenju Tesla memorijal

Članovi našeg kluba su osvojili prvo mesto u takmičenju Tesla memorijal na VHF opsegu u kategoriji 144 MHz do 50W snage.

Ekipu su činili Ivan YT5IVN, Zoran YU1EP, Boža YU2KU, Lazar YU4LPZ i Uroš YU4UKI, koji su proveli 3 dana na Kosmaju, na lokaciji naših prijatelja iz Radio-kluba Mladenovac YU1MLD, kojima se još jednom zahvaljujemo na ustupljenoj lokaciji i odličnom gostoprimstvu.

Radili smo sa uređajem Yaesu FT-857D, RG-213 koaksijalnim kablom, yagi antenom od 11 elemenata na AT-5 stubu sa 5 segmenata koju je okretao HAM IV rotator.

 

Učešće članova našeg kluba u Tesla Memorijalu 2019

Naša ekipa je bila verovatno najmladja od svih domaćih stanica koje su proteklog vikenda (05-07. jul 2019.) uzele učešće u Tesla memorijalu - tradicionalnom 24-časovnom takmičenju na VHF i UHF opsezima.

YT0T ekipu su činili Uroš YU4UKI (13 godina), Lazar YU4LPZ (21 godina), Ivan YT5IVN i Boža YU2KU. U petak nam je društvo pravio i Zoran, YU1EP a obišao nas je i Žika YT1HA. Radili smo sa Kosmaja, KN04GL i ostvarili solidan broj veza na 144MHz sa Yaesu FT-857D stanicom i 11 elemenata Yagi antenom. Antenu podignutu na AT-5 stubu ( na visini od 8m) je okretao Ham IV rotator.

To je pomoglo da imamo solidan broj veza po 800-900km i zadovoljavajući broj uradjenih QTH polja.

Ipak, ono što je važnije od broja održanih veza, to je da se cela priča jako svidela Urošu i Lazaru koji su dobro povukli u iznošenju jedne ovakve organizacije, uključujući sklapanje, podizanje i spuštanje antene, rad na stanici, pa čak i kuvanje pasulja (Hvala Lazo!). Uroš je količinom alata prevazišao i Zokija, pa nam ništa nije nedostajalo. Hvala i Ivanu, YT5ITI koji nam je ustupio Multiplu kako bi sve to prevezli od kluba do lokacije i nazad.

Posebno želimo da se zahvalimo domaćinima iz Radio-kluba "Mladenovac" YU1MLA, koji su nam nesebično ustupili svoju lokaciju. Kao i uvek, bili su odlični domaćini!

Nema fotografija koliko ih je bilo prošle godine, ali ipak smo uspeli da zabeležimo po neki momenat.

Tesla Memorijal 2018 - diplome

Na adresu radio-kluba su stigle diplome za ostvaren uspeh u takmičenju "VHF/UHF Tesla Memorijal 2018". U takmičenju je rađeno na pozivni znak YT0T a ostvaren rezultat je  5.mesto u kategoriji 432 MHz MO (više operatora) i 6.mesto u kategoriji 144 MHz QRO (velika snaga). Smatramo da je oavj rezultat odličan obzirom da je posle dužeg niza godina, naš klub uzeo učešće u ovom takmičenju. Samo učešće u takmičenju je prilično zahtevno kako po pitanju organizacije, opreme i angažovanja ljudstva tako i po pitanju znanja i iskustva za ovakva takmičenja. Nadamo se još boljem uspehu iduće godine i većem broju zainteresovanih članova kluba koji bi se pridružili takmičarskom timu. Sve čestitke za ostvaren uspeh.

 

 

Tesla Memorijal 2018 - VHF/UHF

Ekipa radio-kluba "Novi Beograd" je uzela učešće u VHF-UHF takmičenju "Tesla Memorial 2018". Posle dužeg niza godina, pokrenuta je inicijativa da radio-klub ove godine uzme učešće u takmičenju. Pripreme su počele pre oko mesec dana konsultacijama, okupljanjem ekipe i konkretnim pripremama. Lokacija je bila obezbeđena zahvalnošću prijatelja iz radio-kluba "Mladenovac" YU1MLA na njihovoj takmičarskoj lokaciji na Kosmaju. U četvrtak  05. jula u prostorijama kluba je prikupljena sva oprema koja će se nositi na lokaciju da bi sutradan u petak u prepodnevnim časovima deo tima sa dva vozila otišao na lokaciju kako bi se podigle antene, pripremio PPS za funkcionalnu upotrebu i do večeri je sve bilo sprmeno za uspešan početak takmičenja.  Ekipa je bila dočekana od domaćina, prijatelja iz radio-kluba Mladenovac, Ilić Slobodana YU2EBI i  Željka Mutavdžića  YU1NEM-predsednika RK "Mladenovac". U prvom delu ekipe su bili Dragan Antonić YU1UO, Zoran Vukelić YU1EP, Ivan Urošević YT5IVN i Andreja Todorović YU1QT po čijim je instrukcijama, nedelju dana ranije, napravljena oblong antena za 432MHz. Domaćini su uspeli da obezbede napajanje od 220V tako da agregati koji su poneti, nisu morali biti upotrebljeni, što je svakako olakšalo rad u takmičenju.

Sutradan su se timu pridružili Siniša Radulović YU1RA i Colja Zvonko YT1WA, a kasnije su pristigli još i Lalović Vladimir YT5TEA koji je došao iz Kragujevca da pomogne ekipi kao i Nemanja Dervišević (trenutno bez znaka hi..) član kluba koji je upravo položio ispit za RA treće klase.

Vremenske prilike su uglavnom bile dobre, obzirom na najave o jakom nevremenu. Nezaobilazna priprema hrane u kotliću na prirodnoj vatri je samo doprinela dobrom raspoloženju. U 16 časova kada je počelo takmičenje, prva smena je počela sa radom i nastavilo se smenama operatora na radnim mestima za 144MHz i 432MHz. Sve je teklo po planu do samog kraja takmičenja i nije bilo nikakvih tehničkih problema. I vreme je uglavnom poslužilo. Radilo se sve vreme takmičenja bez pauza, tako da su se kao operatori oprobali i članovi tima koji prvi put učestvuju u ovakvom takmičenju.

Oba dana, Sloba sa suprugom Emom i dvoje dece, Radom i Perom koji su inače svi sa položenim ARO klasama i Željko su sve vreme bili na lokaciji do kasnih popodnevnih časova. Dok su jedni radili, ostatak tima je odmarao uz obaveznu kafu i osveženja i uz mnogo interesantnih priča uglavnom amaterske tematike. Svako je uspeo da odspava po par sati što je bilo dovoljno da se napune baterije za preostalo vreme takmičenja.

Dva sata pred kraj takmičenja počelo se sa pakovanjem opreme koja nije u upotrebi, tako da su po okončanju takmičenja demontirani samo stubovi sa antenama i primopredajna oprema koja je bila u upotrebi. Oko 18 časova, naravno, grupno slikanje, pozdravljanje i odlazak kućama.

Sve u svemu, jedno novo iskustvo, posle niza godina u ovakvoj akciji, sa željama da pređe u tradicionalno okupljanje i narednih godina, po mogućstvu sa još većim brojem učesnika. Obzirom da se radilo sa solo uređajima bez lineranih pojačivača, očekujemo dobar rezultat, koji ovoga puta nije bio prioritetan već početak novog perioda posle dužeg niza godina neučestvovanja u ovom takmičenju kao radio-klub.

Još jednom zahvalnost domaćinima na neizmernoj podršci.