Operatorske aktivnosti

Kod našeg člana na lokaciji

Lep jučerašnji dan smo iskoristili da posetimo lokaciju našeg člana Ivana YU4XYZ. Bilo nas je ukupno 13: Uroš YU4UKI, Bojan YU4KIB, Petar YU4PKP, Vidak YU4CAB, Nikola YU4BGA, Bogdan YU4BGN, Petar YU4DWW, Zoran YU4BBZ, Vlada YU4BAH, Aleksandar YU1TTY, Dule YU1PDB, Ivan YT5IVN i najbitniji član - naš domaćin, Ivan YU4XYZ. Bilo je odlično i super smo se proveli, a i vreme nas je odlično poslužilo.
 
Na lokaciji kod Ivana smo bili nešto iza 9:30. Taman da se trava u dvorištu osuši od jutarnje rose, da možemo mirno da podižemo antene. Ideja je bila da to rade neiskusniji, tj. da malo steknu praksu. Glavni nadzorni organ je bio Uroš, YU4UKI, koji je objašnjavao postupak podizanja vertikalne antene za 40m opseg sa šest radijala. Sve je proteklo bez problema, uz dva spuštanja antene zbog podešavanja dužine antene. Nakon toga smo podigli i vertikalnu antenu za 20m, čisto uvežbavanja radi, pošto većina članova "ekspedicije" nema, na žalost, pravo rada na tom opsegu. Sledeći put, pravićemo neku antenu, takav je dogovor.
 
Posle toga, svako je imao priliku da provede određeno vreme za stanicom, uradi poneku vezu a neke smo bogami imali "problema" da sklonimo od stanice, pošto su ozbiljno zagrizli kada je počeo SAC kontest i gužva na opsegu. Nekima su ovo ujedno bile i prve veze za stanicom nakon dobijanja licence.
 
Poneli smo klupski projektor, pa smo objasnili mladim kolegama šta su, čemu služe i koje prednosti donose QRZ.com, eQSL, ClubLog, LoTW. Potom je projektor preuzeo Vidak, koji je prezentovao mogućnosti NanoVNA analizatora antene, korisne spravice u malom pakovanju, koji smo koristili uz naš RigExpert analizator. Svima je bilo zanimljivo da nauče da koriste te spravice i čitaju Smitov dijagram.
Za to vreme, najviše se oznojio domaćin, koji se pošteno namučio uz roštilj sa količinom mesa koju smo odneli. Naravno, nismo bili ni blizu da pojedemo sve što smo imali, hi.Iako je plan bio da se vratimo pre mraka, na kraju je kontest bio zanimljiviji, pa smo ostali negde do 19h, naravno uz spuštanje antene po mraku.
Već ima novih predloga i ideja za sledeće druženje a neki su dobili i razradili ideje kako da naprave svoje antene, tako da - videćemo se uskoro na sličnoj akciji ponovo.