Operatorske aktivnosti

YT2A Memorijal 2020 - Deliblatska peščara

Ekipa Radio-kluba "Novi Beograd" je ove godine u okviru Memorijala Goran Savić YT2A održanog 26. septembra, posetila zaštićeno područje prirode Deliblatska peščara, YUFF područje sa referencom #0031.

Iz kluba smo krenuli dan ranije, u petak oko 13h. Nakon nepunih sat i po vremena vožnje, sa dva automobila stićemo na lokaciju, a nešto kasnije i treći. Prioritet je bio da što ranije postavimo naš portabl PPS, jer su sve prognoze najavljivale kišu i jako loše vreme. Postavili smo dipol za 80m, vertikalnu antenu za 40m i vertikalnu antenu za 20m. Nakon premeravanja parametara antene, red je došao i na uredjaje. Sve je bilo postavljeno za nekih sat i po vremena, agregat pušten u rad, isprobano u praksi.

Veče je proteklo u druženju i radu mladjih operatora za stanicom, kako bi sticali što više praktičnih iskustava. Bilo je dosta priča o antenama, uredjajima, kao i uvek u radio-amaterskom društvu.

Aktivnost je počela u 2h ujutru po lokalnom vremenu. Utisak nam je da je aktivnost tokom memorijala bila znatno manja u odnosu na prethodnu godinu, verovatno zbog lošeg vremena ili zato što ove godine nije bilo takmičarskog karaktera. Bilo je dosta QRN, a ni propagacije nas nisu baš poslužile. Tokom noći je na 80m bilo dosta loše, a 40m je bio pust. Na 40m je značajnija aktivnost počela tek ujutru nakon svitanja, kada se "otvorila" EU. Nešto veza smo uradili na 30m, dok je na 20m išlo loše i bila je slaba aktivnost lovaca. Na 17m i iznad nije bilo propagacija. Ipak, na kraju imamo 549 QSO u logu, što i nije loše. Prošle godine smo imali malo preko 1000, ali smo i radili 9h više uz bolje propagacije. Hvala svima koji su uspeli da održe vezu sa nama. Najviše puta nas je "lovio", sada već tradicionalno, Zik DK8ZZ.

Rad smo završili u subotu, neki minut iza 17h po lokalnom vremenu. Spakovali smo se za 15tak, 20tak minuta obzirom da smo ranije tokom dana spakovali sve osim opreme koja nam je služila za rad, fotografisali se pored table zaštićenog područja i krenuli nazad ka Beogradu. U klubu smo bili oko 7:15, spakovali agregat, šator i ostalu opremu nazad u magacin, te na kraju natenane popili kafu i sredili utiske.

Na kraju, cela ekipa je zadovoljna, posebno jer smo bili u prirodi, na jako lepoj lokaciji. Vreme je bilo kakvo je bilo, mada po pričama koje smo slušali, verovatno smo prošli znatno bolje nego da smo bili negde u samom Beogradu. Kiša nam nije smetala za rad, jedino smo pravili pauzu tokom grmljavine, za kafu ili neko osveženje. Ove godine je izostao pasulj (dogovorili smo se da ne mučimo Lazu), jer smo otišli u restoran ŠRC na ručak gde smo za po 395 dinara imali iznenadjujuće dobru klopu - veliku čorbicu sa dosta mesa, po tri sarme sa krompir-pireom (od krompira i maslaca, nije instant) i kolač kao desert.

Na lokaciji nas je bilo sedmorica: YU1ED, YU1RM, YU4UKI, YU4LPZ, YU4VIK, YU4BAH, YT5IVN. Na žalost, Vlada i Viktor su zbog poslovnih obaveza morali u petak noću da se vrate za BG, ali su svakako doprineli organizaciji aktivnosti. Nadamo se da će sledećeg puta više naših članova uzeti učešće, posebno zato što je ovo bilo dragoceno iskustvo za one manje iskusne i prilika da provedu vreme za stanicom. Ujedno, pozivamo sve radio-amatere - okuražite se slobodno sledećom prilikom, atmosfera je odlična.