Radio-amaterske priče

Živojin Aleksić YT1HA u poseti engleskim radio-amaterima

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

U periodu od 27.06-14.07.2018 boravio sam u Engleskoj, u poseti familiji. Tom prilikom, imao sam sreće da posetim kontest lokaciju M6T.

Pre polaska za Englesku, kontaktirao sam Vernona G0EGW. Vernon je bio jako ljubazan, odgovorio na moj imejl i rekao da sam dobrodošao.

Lokacija na kojoj se nalaze antene je pripadala Bobu Karpenteru G4BAH, koji je bio veliki zaljubljenik u hobi. Bob je preminuo 2016 godine, bio je jako imućan čovek i ovo je samo delić imovine koju je posedovao. Posle smrti, njegova supruga, poreklom iz Estonije, je nasledila sve što je Bob posedovao, uključujući i kontest lokaciju M6T. Pošto su Vernon i Bob imali dogovor da se Vernon stara o lokaciji, Bobova supruga je ispoštovala taj dogovor i sada Vernon tu živi i održava imanje. Imanje je impresivno, ne samo što se tiče antena, stubova, amaterskih stvari, nego i veličine poseda!

Lokacija se nalazi u mestu Saxmundham, koje je udaljeno 15-20 milja od Ipsviča. Predeli su prelepi, kuće sređene, svuda cveće, sve pod konac! Pejsaži kao za windows desktop, seoska idila! Prilazeći lokaciji, sa leve strane puta već se vide ogromne antene - ali to nije sve! Po dolasku na lokaciju, zatičem gospodina Vernona kako ispija svoj čaj i prčka oko kola, oldtajmera. U tom delu Engleske - Suffolk, uobičajeno je da svaka druga kuća ima u garaži neki savršeno očuvan oldtajmer. Obilazimo lokaciju, antene, što bi Aćim YU1YV rekao: "Čuda druže, čuda". "Pokojni Bob je bio malo čudan lik", priča Vernon da, iako je bio jako imućan, iznajmljivao je kuću Indijcima, dok bi on bi stanovao u jednoj sobici. Nije bilo potrebe za tim, ali eto, takav je bio. Na lokaciji svega ima puta 10, što znači - uređaja od FT-1000 do K3, Acom lineara 2000A, rezervne opreme, antena, rezervnih lineara, lineara velike snage koji se trenutno ne upotrebljavaju, uređaja za merenje... Stvarno ne znam kako da vam opišem, ukratko, da se gađaš opremom i antenama i pri tom da ti ostane.

Lokacija se sastoji od tri kućice, dve su preuređene konjske štale, koje su jedne preko puta druge. Imaju 6 boksova - leva kućica je magacin, desna kućica je za svaki band po jedna prostorija. Treća kućica, koja je malo izmeštena, predstavlja šek za 28 MHz i odatle radi neki Bob čini mi se - naime on ne dozvoljava da iko dira stub za 28 i opremu koja se nalazi unutra, jer je to sve deo njegove "čarolije". Sa ove lokacije se radi u IARU Championship-u pod p/z GR2HQ. Ove godine su radili 28, 14, 80 i 160 metara. Nažalost, moja povratna karta je bila bukirana za 14. jul u popodnevnim časovima i propustio sam priliku da vidim kako ide kontest sa ove zapadne strane. Poziv stoji za sva druga takmičenja, bože zdravlja, videćemo. Inače u Engleskoj , M6T je najbolja lokacija ne samo što se tiče opreme i antena već i prostora na kome se nalazi. Englezi, iako imaju sav luksuz, nemaju mogućnosti da svoje antene postave u gradovima. Čak i u slučajevima kada izdejstvuju dozvolu, obično je to neki 3 el ili spiderbeam i ostatak žica iza kuće da se ne vidi. Njihova pasija prema hobiju je takođe fanatična kao i kod nas, oni samo uživaju jer su u finansijskoj mogućnosti. U razgovoru sa Tonijem G2NF, čovekom koji je bio na T32C, 3B7C, 3B9C, D68C, 9M0C DXpedicijama, može se steći utisak o kojoj ozbiljnosti je reč kada se priprema neka od aktivnosti, bilo da je u pitanju organizacija za HQ tim, DXpedicija, pa čak i obično druženje ili kontest na 6 metara. Ljubazni Englezi su me pozvali na par piva i večeru, nakon što smo deo dana proveli u priči, radu na stanici i podizanju antena za 80 i 160m.

Kao M/YT1HA odrađeno je 260 QSO. YU je na 120 stepeni i signali iz YU su odlični. Uradio sam desetak naših stanica sa odličnim signalima. Biti u Engleskoj za vreme svetskog prvenstva, Wimbldona bilo je pravo zadovoljstvo i doživljaj.

 Do slušanja,

73 Žika YT1HA