ARMVS / RMZO

Zavrsna vezba ARMVS 2021

U nedelju, 07. novenbra 2021. godine, na 9 lokacija u Beogradu, Radio-klub "Novi Beograd" je realizovao pokaznu vežbu u okviru priprema i obuke radio-amatera za rad u Amaterskoj Radio-mreži u Vanrednim Situacijama (ARMVS). Više od 30 radio-amatera učesnika iz našeg kluba je učestvovalo u simuliranim uslovima fiktivnog zemljotresa, nakon koga se stvorila potreba da radio-amateri pomognu državnim organima.

Vežba je protekla potpuno uspešno i po planu, iako su logistički zahtevi postavljeni visoko - nekoliko terenskih lokacija, veliki broj antena, opremanje mobilnih ekipa u vozilima, slanje podataka i spiskova digitalnim modovima preko radio-amaterskih uređaja i dr. Poseban detalj je bila demonstracija postavljanja vertikalne KT antene na terenu od strane polaznika obuke za svega 90 sekundi - montiranje antenem podizanje, lengerisanje, postavljanje radijala, koja je izazvala aplauz prisutnih.

Vežbi su prisustvovali i pripadnici Gorske Službe spasavanja Srbije i potpredsednik Gradske opštine Novi Beograd, gospodin Srđan Minić, koji je veoma zadovoljan viđenim.

Ova završno pokazna vežba je ujedno bila i kruna projekta pod nazivom "Uvećanje operativnih kapaciteta Amaterske radio mreže u vanrednim situacijama", koji naš klub realizuje u saradnji sa Ministarstvom odbrane, koje je sufinansiralo projekat.

Obučavamo se i opremamo, u nadi da nam nikada ne zatreba.