U poslednje vreme, svedoci smo prilivu i poplavi antena za moblilne stanice, popularno tokce. Tako sam i ja došao do nekoliko različitih antena od raznih proizvođača. Uz napomenu da u ovoj poplavi i antena često nam do ruku dođe i neka fake antena iz Kine, ali iz Amazona i E-bay-a. Ja nemam neku profi opremu kojom mogu da dam visoko precizna merenja, ali koristim Surecom SW33-Mark II VHF i UHF SWR i Power metar. Bar orijentaciono može poslužiti za upoređivanje.
Kao prvo. Nagoya-771, vrlo popularna, ali i mnogo puta kopirana od strane Kineskih proizvođača. Ako imate sreće da vam do ruku dođe original, onda ste dobili jednu kvalitetnu antenu dužine 39.6cm sa raznim kačenjima kao BNC, SMA-m ili SMA-f, ili muško-ženski SMA konektor. Prva merenja, govorim o originalnoj verziji antene su pokazala da antena radi bolje na VHF talasima, nego na UHF. Mereni SWR na UHF talasima i to na R7 434.775Mhz, logično jer mi je QTH Jagodina, pokazuje 1.99, dok je na VHF oko 1,30. Power metar u oba obsega postavljeno na HIGH je 7W. Ovo su i slike koje to pokazuju, uz napomenu da ovo nije profi uređaj i služi samo orijentaciono, mada je itekako koristan. Pošto sam smatrao da je ova Nagoya dosta popularna na našim prostorima, prvo sam uradio za nju. Slede Diamond titan, Nagoya 106 auto antena kao i stock antene, koje su vrlo loše da ne kažem da nisu za upotrebu. U prilogu su slike sa merenja. Poz. Vlada.